Velfærd og trivsel

Ausumgaardgrisenes velfærd


Siden foråret 2016 er alle vores Ausumgaardgrise født under åben himmel på Friland. Efter fravænning henter vi grisene til Lindskov, hvor de i første omgang får lov at gå i en lun stald med dybstrøelse og har fri adgang til arealer under åben himmel og med masser af frugttræer samt jord at rode i.
Efter et par måneder i stalden og under frugttræerne flyttes grisene til en større stald med tilhørende udeareal med betonunderlag. Her lever grisene indtil de er ca. 6 måneder gamle og klar til slagtning.


Sundhed i grisestien


Grisene har generelt meget sunde vilkår lige fra fødsel og til slagtning.
Deres trivsel bliver dagligt fulgt af kompetente medarbejdere, og vi stiller alle forhold til rådighed for grisene og er derfor også ansvarlige for at gøre vores bedste for at sikre god trivsel og samtidig være klar til at gribe ind, hvis der er afvigelser fra dette.

Hvis en gris går hen og bliver syg gør vi alt hvad vi kan for at den kan blive rask igen. Det kan kræve, at grisen sættes i aflastning eller fodres anderledes i en periode. Endelig kan det også betyde, at vi bliver nødt til at behandle grisene med et dyrlægeordineret medikament, som sikrer, at grisen bedst muligt bliver hjulpet til at genopnå høj trivsel.
Vi er forpligtede over for vores husdyr til at sikre høj velfærd, og samtidig sikrer vi ved nøje at benytte dyrlægens anvisninger, og god landmandspraksis, at alle krav til fødevaresikkerhed overholdes.

Foder og mad har meget stor indvirkning på sundhed og trivsel, hvilket tydeligt kan iagttages hos husdyr. Vi tilpasser hele tiden grisens foder, så det passer til grisens størrelse og alder. Grisen er på mange måder meget taknemmelig at fodre – for den elsker mad! Den spiser næsten alt, hvad vi vil kunne finde på at servere for den, men dens fysiologiske behov ændrer sig, og derfor ændrer vi også fodersammensætningen undervejs.
Udover grisenes basiskost forkæler vi dem lidt med grøntsager og f.eks. brødrester fra vores folkestue.
 

Et hyggeligt griseliv


Ved flytningen oplever vi, at grisene først lige skal se hele stalden lidt an - men efter ganske kort tid overmandes de af nysgerrighed og finder sig godt tilrette. Der er masser af rodemateriale, som trynerne ivrigt arbejder sig igennem, og når grisene falder til ro, så ligger de gerne i små flokke og varmer hinanden - hyggeligt ser det ud!
Oplevelsen af at se grisene blive introduceret for ”friluftsstien” giver stor fornøjelse på begge sider af indhegningen:-) For at sikre at grisene altid kan finde en temperatur, som kan passe, er der områder med åben himmel, skygge, læ og endelig også selve stalden med masser af halm, hvor grisene kan beskytte sig mod kulde eller stærk varme. Grisene er i denne alder meget sociale og elsker om natten at ligge i en stor varm griseflok i hulen – et hyggeligt syn!


Besøg grisene


Du er altid velkommen til at besøge Ausumgaardgrisene.
De bor på Villemoesvej 10, 7560 Hjerm.


Køb af kød fra Ausumgaardgrise


Du kan købe kød fra vores Ausumgaardgrise her på hjemmesiden i vores webshop.