Opskrifter

Rugboller
Dejlige rugboller med en tæt krumme og masser af smag.
Ca. 16 stk.

Dag 1 - Fordej:
3½ dl rugmel
vand

Dag 2:
7½ dl fordej fra dagen før
2½ tsk fint salt
25 g gær
1 spsk. sirup
400 g hvedemel
150 g rugmel
Et sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde fordej:
Hæld 3½ dl rugmel i et litermål og  fyld op med vand indtil bægeret indeholder 7½ dl. Rør i melblandingen og lad fordejen stå til næste dag.

Fremgangsmåde dag 2:
Bland fordejen med salt, smuldret gær, sirup og mel – både hvede og rug. Ælt dejen grundigt – gerne i en røremaskine. Stil dejen til hævning. Når dejen er hævet til dobbelt størrelse er den klar. Hæld dejen ud på køkkenbordet – vær forsigtig med ikke at trykke dejen. Skær nu 16 stykker ud og læg dem på en bageplade – de skal ikke æltes eller formes – de må gerne være rustikke. Lad bollerne efterhæve et lunt sted indtil de igen har opnået dobbelt størrelse. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 225 grader (ikke varmluft) i 14-16 minutter.



Ausumgaard Rugbrød uden surdej

Det er altid en fordel at bage rugbrød med surdej - det giver en masse smag og en dejlig konsistens i det grove brød.
Men fortvivl ikke, hvis du ikke lige kan holde liv i en surdej - det kan godt lade sig gøre at bage et godt rugbrød uden.
Her får du en nem opskrift:

2 dl knækkede rugkerner
3 dl vand
2 dl øl
3 dl kærnemælk
1 tsk. fint salt
12 g. gær
2 dl solsikkekerner
1 dl hvedemel
6 dl fuldkornsrugmel

Evt. Lidt sesamfrø som drys
Kom rugkerner og vand i en gryde og kog op. Lad blandingen simre 2-3 minutter under låg.
Kom de kogte rugkerner i en skål. Rør øl, kærnemælk og salt heri.
Smuldr gær i blandingen og rør derefter solsikkekerner og de to slags mel i.
Rør dejen rigtig godt og længe.
Kom dejen i en smurt sandkageform eller en mindre rugbrødsform - glat dejen ud med en dejskraber og prik huller med en gaffel inden dejen dækkes med film.
Lad dejen hæve 1½ time.
Sæt ovnen på 200 grader og bag brødet i en time og femten minutter.
Tag brødet ud og lad det afkøle helt, før du skærer det i skiver. Pak det ind i viskestykke, hvis du ønsker en blød skorpe.



Ausumgaard Madbrød

Ingredienser
25 gr gær
1 spsk honning
1 spsk salt
6 dl lunken vand
300 gr durum
400 gr Ausumgaard hvedemel

Forslag til drys:
Tzatziki krydderi
Ramsløg salt
Grillkrydderi
Oregano
Timian
Rosmarin
Eller små soltørrede tomater og revet ost - kun fantasien sætter grænser

Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i lunken vand sammen med honning. Tilsæt durum melet og rør godt med maskine eller håndmikser.
Tilsæt salt og derefter hvedemelet lidt efter lidt. Dejen skal være blød og klistret.
Rør i dejen i ca. 10 minutter.

Lad dejen hæve i skålen i ca. 1 time.

Tænd ovnen på 200 grader.
Beklæd en bradepande med bagepapir og fordel dejen med en dejskraber i et jævnt lag.
Drys med dine yndlingskrydderier, flagesalt mm. i lige baner henover brødet. Varier gerne krydderierne.

Bag brødet 20-30 minutter indtil det virker gennembagt. Skorpen må ikke blive brun og hård.



Ausumgaard Ølandshvedeboller

6 dl koldt vand
1 dl yoghurt naturel
1 spsk. honning
15 g gær
5 g havsalt
750-800 g ølandshvedemel

Dag 1: Rør vand, yoghurt og honning sammen i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og mel lidt af gangen, mens du rører grundigt, indtil du har en sej og glat dej. En dej til den fugtige side giver et saftigere brød, der holder sig frisk længere. Dæk dejen til med film eller et fugtigt viskestykke, sæt den i køleskabet og lad den hæve natten over. Dejen kan sagtens stå et døgns tid – det udvikler blot smagen.

Dag 2: Vend dejen ud på et meldrysset bord. Skær forsigtigt dejen ud til boller og placer dem på et stykke bagepapir. Lad bollerne efterhæve på køkkenbordet i 15-20 minutter. Forvarm ovnen og en bageplade. Når både ovn og plade er gennemvarme trækkes bollerne over på den varme plade og bages ved 250 grader i ca. 10-15 minutter. Tag dem ud af ovnen, når de er gyldne og test om de er gennembagte ved at banke under bunden – lyden skal virke hul. Afkøles på en rist – og så er de klar til at nyde. Velbekomme!

 

Grove Ausumgaard Ølandshvedeboller

7 dl koldt vand
15 g gær
1 spsk groft salt
300 g groft ølandshvedemel
600 g sigtet ølandshvedemel
1 spsk rapsolie

Dag 1: Opløs gæren i vandet. Rør først den grove mel og dernæst den sigtede i væsken. Tilsæt salt sammen med melet. Rør dejen grundigt og længe – gerne 10-15 minutter eller mere. Når dejen er glat dryppes olie henover og den stilles tildækket i køleskabet i mindst 10 timer.

Dag 2: Form dejen til boller med en spiseske (hav fugtige hænder og dyp også skeen i vand først). Lad bollerne hæve i ca. 30 min. Forvarm ovnen til 225 grader og lad en bageplade blive varm. Træk derefter forsigtigt bagepapir med bollerne over på den varme bageplade. Smid hurtigt et glas koldt vand ind i bunden af ovnen og luk ovnlågen. Bages i 15-20 min. alt efter størrelse. Lad bollerne afkøle på en rist – og så er de klar til at spise. Velbekomme!


Ausumgaard kerneboller – ca. 15 stk.

Ingredienser:
25 g. olie
1/4 liter mælk
25 g. gær
1½ spsk. honning
1 tsk. salt
500 g. sigtet hvedemer
1½ dl. hvedekerner
½ dl. syrnet mælkeprodukt

Kog hvedekernerne ved svag varme i 10-15 min. indtil du har en grød. Hæld evt. overskydende vand fra og lad grøden køle helt af. Tilsæt derefter ½ dl. syrnet mælkeprodukt. Lun mælken til den er lillefingervarm og bland med olie. Hæld blandingen i en skål og opløs gæren der i. Tilsæt honning og hvedekerneblandingen. Bland mel og salt sammen og tilsæt det lidt efter lidt. Dejen vil være klistret, så det er en fordel at ælte med håndmikser eller røremaskine. Lad dejen hæve en times tid. Slå den ned og sæt bollerne af på en bageplade med 2 skeer.

Lad bollerne efterhæve i 30 min. og bag dem derefter ved 200 grader i ca. 15-20 min.



Ausumgaard fuldkornsbrød

8 dl. koldt vand
10 g. gær
1 dl. yoghurt naturel.
30 g. salt
200 g. fuldkornshvedemel
1 kg. sigtet hvedemel

Dag 1
Opløs gæren i vand og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt herefter dejen grundigt indtil den er glat og smidig – gerne 12-15 min. i hænderne eller 10 minutter på røremaskine. Lad dejen hæve i køleskabet til næste dag.

Dag 2
Del dejen i tre klumper og form dem til brød – evt. i meldryssede hævekurve.
Lad dejen hæve 2-3 timer på køkkenbordet og bag dem derefter i 20-25 minutter ved 250 grader. Velbekomme!